‘Het is fijn om invloed te kunnen hebben op je eigen dialyse-behandeling’

‘Het is fijn om invloed te kunnen hebben op je eigen dialyse-behandeling’

In 2007 wordt Gijs Briene geopereerd aan een darmtumor. Door de operatie, de chemokuren en de bestralingen raken zijn beide nieren beschadigd. Dat was een heftig bericht, maar de operatie was noodzakelijk om te overleven. De beschadigde nieren functioneerden aanvankelijk nog relatief goed, maar vroeg of laat zou Gijs hier problemen mee krijgen. In 2022 was dat inderdaad het geval en op dat moment begint hij in MMC met de dialyse.

Invloed op je eigen behandeling

“Ik kom sinds 2022 drie keer per week, drie uur naar MMC voor de dialyse. Ik bouw zelf mijn dialyse apparaat op en prik mezelf. Het is erg fijn dat ik dit zelf kan doen. Je voelt je minder afhankelijk. Ondanks het feit dat ik hier negen uur per week ben, zie ik de dialyse-behandeling niet als een belasting. Ik heb hier leuke sociale contacten en het is gezellig. Bijwerkingen van de dialyse heb ik niet, ik ben daarna alleen wat vermoeid. Als ik thuiskom ga ik even in de hottub, ik kan dat iedereen aanraden.”
“De zorg in MMC is prima, ik ben erg tevreden. Wat ik prettig vind is dat je kunt meedenken en invloed hebt op je eigen behandeling. Je krijgt daarin als patiënt veel ruimte en ik heb daar ook wel behoefte aan. Een persoonlijk voorbeeld: ik was heel moeilijk aanprikbaar en wilde daarom graag de ‘buttonhole-techniek’ toepassen. Hierbij prik je telkens in hetzelfde prikgat, waardoor er een soort tunneltje ontstaat dat rechtstreeks naar je ader loopt. Voordeel daarvan is dat de zenuwen in dat tunneltje dood zijn en je de prik niet meer voelt. Hoewel deze techniek binnen MMC minder werd toegepast, werd me die mogelijkheid toch geboden. Er werd echt rekening gehouden met mijn wensen en dat is een fijn idee.”

Impact op werk en privé

“De dialyse heeft impact op verschillende aspecten van mijn leven, zowel werk als privé.
Ik startte een massagepraktijk, waarbij ik m’n eigen werktijden zelf kon indelen en rust kon pakken op de momenten dat dat nodig was. Toen ik drie keer per week moest dialyseren, werd het helaas erg lastig om dit te combineren.
Ik hoorde over de mogelijkheid om met vervroegd pensioen te gaan. Ik was 60 en het idee om op zo’n jonge leeftijd met pensioen te gaan was even schakelen, maar uiteindelijk was dat voor mij wel de oplossing en een zorg minder.”

“Ook op privévlak heeft de dialyse impact. Mijn energie is sneller op en ik moet eerder pauzeren. Ik klus heel graag, maar doe alles in fases. Als ik de badkamer schoonmaak, poets ik de ene dag de helft en de volgende dag maak ik het af. Wat vroeger niks voorstelde, is nu een project. Dat is weleens frustrerend, maar je leert ermee omgaan. De acceptatie is er inmiddels wel.”

“Op vakantie gaan vraagt extra voorbereiding. Je moet van tevoren zelf een aantal dingen regelen. In het vakantieland moet je een ziekenhuis zoeken waar je terecht kunt voor een ‘gast-dialyse’. Als er plaats is, nemen zij contact op met jouw behandelaars hier in Nederland en worden de gegevens opgestuurd. Ik ga graag naar Zweden, maar het is me nog niet gelukt. In de zomervakantie is daar te weinig personeel. Dit jaar had ik alles geregeld toen er in het Zweedse ziekenhuis een bacterie uitbrak, waardoor ik toch niet kon gaan en alles moest annuleren. Gelukkig kreeg ik het goede nieuws dat de thuisdialyse doorging, dus daar was ik erg blij mee.”

Thuisdialyse

“Ik heb bewust gekozen voor thuisdialyse. Het geeft je meer zelfstandigheid en je bent minder gebonden. Volgende maand start ik met de opleiding voor thuisdialyse. Die duurt negen weken. Ondertussen wordt thuis het dialyse-apparaat geïnstalleerd en vanaf eind oktober dialyseer ik thuis. Ik moet één keer per kwartaal voor een dialyse naar het ziekenhuis om te checken of alles goed gaat. Het is best spannend, maar ik heb er alle vertrouwen in. Bovendien kan ik altijd terugvallen op de zorg in MMC!”