15 mei 2023

Succesvolle culinaire inspiratiemiddag voor dialysepatiënten

Culinaire Inspiratiemiddag

Het dialysecentrum van Máxima MC ontving in juli 2021 een cheque ter waarde van 800 euro. Mede naar aanleiding daarvan organiseerden we afgelopen maand een culinaire inspiratiemiddag met high tea. Het doel? Samenzijn met lotgenoten en inspiratie opdoen voor gerechten die je als dialysepatiënt wél kan eten.

Voeding is een belangrijk aandachtspunt voor nierpatiënten. Met gezonde voeding bescherm je je nieren, waardoor de nierfunctie minder snel achteruit gaat. Bij behandeling in Dialysecentrum Máxima is hier veel aandacht voor. Voor sommige patiënten is er een speciaal dieet nodig. Het is daarbij vooral belangrijk dat je niet te veel zout binnenkrijgt. “Vooral in het begin kan dit een flinke zoektocht zijn”, vertelt Mascha Cissen, secretaris van Nierpatiënten Verenging Máxima. “Zout zit vaak ongemerkt in producten verwerkt. Het kost veel tijd en energie om dit continu te checken.”

Gastspreker Guus Vredenburg

Om patiënten te helpen en te inspireren, was gastspreker Guus Vredenburg, specialist op het gemaakt van smaak, tijdens de culinaire inspiratiemiddag aanwezig. Tijdens zijn presentatie nam hij de aanwezigen mee in de wereld van smaaksturing. Hoe zet je kruiden en andere verantwoorde toppings in om gerechten lekkerder te maken? Denk aan natuurlijke smaakmakers, stroop en soja. Maar ook de smaak ‘umami’ en vegetarisch koken kwamen aan bod. Guus liet de deelnemers zien dat koken zonder zout verrassend lekker kan zijn.

Verrassing met proeverij

Dat mochten ze zelf ook proeven met een kleine proeverij. Bij binnenkomst lag er bij elke deelnemer een klein doosje op het bord. De doosjes waren gevuld met verschillende gerechten om te proeven: draadjesvlees, knolselderij, bieten en wortel: allemaal klaargemaakt met een kleine aanpassing van kruiden of jus. Terwijl de aanwezigen de gerechten proefden, nam Guus ze mee in deze manier van koken. Ook deelde hij zijn tips & tricks. Het verbaasde de aanwezigen hoe eenvoudig de aanpassingen soms kunnen zijn.

Culinaire inspiratiemiddag

High tea

Na een korte pauze presenteerde de keuken van MMC een heerlijke high tea op etagères. De hapjes waren in overleg met de diëtisten afgestemd op dialysepatiënten. Josefien van Kooten, ervaringsdeskundige (getransplanteerde patiënt) was hier ook bij aanwezig. Zij maakt een documentaire over de relationele impact van een niertransplantatie. Gedurende de high tea gingen zij met aanwezigen in gesprek om ervaringsverhalen op te halen.

Hartverwarmende reacties

Na afloop kregen de gasten een goedgevulde goodiebag mee. De reacties naderhand waren hartverwarmend. Margriet van Leeuwen, maatschappelijk medewerker dialysecentrum: “We kijken terug op een geslaagde middag. We hopen dat dit een inspiratie mag zijn voor onze patiënten en hun mantelzorgers!”

De culinaire inspiratiemiddag werd mede mogelijk gemaakt door giften van Nierpatiënten Vereniging Máxima, bijdragen van het dialysecentrum, donaties van familieleden en sponsering van leveranciers. Een specifiek woord van dank gaat uit naar Guus Vredenburg (foodthings.nl), Deli Fresh Food, Maurice Saive en het team van de MMC keuken, Annie Baltus (catering MMC), Ineke Obbema (beleidsmedewerker catering, Leonie de Wit (diëtist), Hilde van den Brandt (afdelingshoofd dialysecentrum) en alle dialyseverpleegkundigen. Ook bedanken we Jutta, Corry, Yvonne en Elly voor het serveren tijdens deze middag. En alle andere MMC-vrijwilligers voor het inpakken van de goodiebags.