29 juni 2017

Een verdacht huidplekje. Wat nu?

Een afwijkend plekje op de huid kan wijzen op huidkanker of een voorstadium daarvan. Je huid goed controleren en tijdig naar een arts gaan is daarom belangrijk. Dermatoloog Tim Smits geeft tips.

Waar moet je op letten?

“Veranderingen kunnen wijzen op huidkanker. Denk aan plekjes die binnen korte tijd ontstaan, bloeden, jeuken, een korstje hebben, of veranderen van vorm of kleur. Onderzoek je lichaam regelmatig op vreemde plekjes, bultjes of veranderende moedervlekken. Check eventuele vlekjes bijvoorbeeld als je uit de douche komt en laat iemand een foto van je rug maken, een plek die je zelf niet goed ziet. Hierdoor leer je je huid als het ware ‘kennen’ en herken je veranderingen sneller.”

Wanneer ga je naar een dermatoloog?

“Ga bij twijfel altijd langs de huisarts. Sommige kwaadaardige plekjes kunnen uitzaaien, terwijl huidkanker in een vroeg stadium vaak goed te behandelen is. De huisarts maakt een risico-inschatting om te zien of onderzoek en/of behandeling nodig is. Eventueel neemt hij een huidmonster, of wordt het plekje al weggehaald. Wanneer de huisarts het niet vertrouwt of er een behandeling nodig is, word je doorgestuurd naar een dermatoloog in MMC. Hier onderzoeken we het plekje grondig. Soms kunnen we een diagnose stellen met het blote oog, in een ander geval moet er een biopt genomen worden voor verder onderzoek of wordt het plekje direct verwijderd.”

Hoe wordt een plekje behandeld?

“Welke behandeling er volgt, is afhankelijk van de aandoening. Als dermatoloog hebben we veel verschillende behandelmethoden; van crèmes, lichttherapie en stikstofbehandeling tot het wegsnijden van het plekje. Bepaalde mogelijk gevaarlijke plekjes zoals het melanoom of plaveiselcelcarcinoom moeten altijd weggesneden worden. Natuurlijk kan dat ook je beslissing zijn, wanneer je een plekje onsierlijk vindt. In ons Huidkankercentrum kan er indien nodig direct worden overlegd met de plastisch chirurg en kan de patiënt op dezelfde dag door hem worden gezien. Bij melanomen vindt er altijd overleg plaats met diverse andere specialisten voor een optimaal behandelplan.”

Wat kun je zelf doen?

“Het herkennen van de risico’s is belangrijk. Vooral in risicovolle situaties, zoals bij een lichte huid, veel moedervlekken of huidkanker in de familie is regelmatige controle van belang. Je hebt dan een groter risico op het ontwikkelen van kwaadaardige plekjes. Let daarnaast op de welbekende gevaren: voorkom zonverbranding en bescherm je huid. Vooral op jonge leeftijd is dit al heel belangrijk. Als je het niet vertrouwt, ga dan op tijd naar de huisarts. Dat kan bij ernstige vormen van huidkanker zelfs levensreddend zijn!”