Functie en opbouw van de huid

De huid wordt wel eens beschreven als ons grootste orgaan. Onze huid heeft verschillende belangrijke functies. Zo beschermt het ons tegen infecties en ultraviolette straling.

Ook geeft de huid seintjes door naar de hersenen wanneer we in aanraking komen met pijn-, tast- en warmteprikkels. De zweetklieren in de huid leveren verder een belangrijke bijdrage aan de regulering van onze lichaamstemperatuur. Onze huid bestaat uit verschillende lagen en kunnen grofweg onderverdeeld worden in:

  • De opperhuid
    De opperhuid is de bovenste laag van de huid en bestaat uit verhoornde cellen. De pigmentcellen zijn onderdeel van de opperhuid.
  • De lederhuid
    De lederhuid is de middelste laag. Deze laag bestaat uit bindweefsel. In de lederhuid bevinden zich zweetklieren, haarwortels, talgklieren, bloed- en lymfevaten, zintuigcellen en zenuwuiteinden.
  • Onderhuids bindweefsel
    Deze onderstel laag dient als steunweefsel en bestaat voornamelijk uit vetcellen.

Nieuwe huidcellen

Nieuwe huidcellen ontstaan doordat de basale cellen van de opperhuid zich delen. Het duurt ongeveer een maand voordat de nieuw aangemaakte cellen naar boven schuiven. Het dode, verhoornde materiaal sterkt af en wordt afgestoten in de vorm van schilfertjes. Het aantal nieuw aangemaakte cellen en de cellen die afsterven zijn met elkaar in evenwicht.

De pigmentcellen die zich in de onderstel laag van de opperhuid bevinden zorgen onder invloed van UV-straling uit zonlicht of zonneapparatuur voor het bruine huidpigment. Deze pigmentcellen absorberen de UV-straling waardoor schade aan onderliggende weefsels voorkomen. Uitstulpingen van de opperhuid die in contact staan met de lederhuid zorgen voor de groei van haren en nagels.