Pigmentvlekken

Pigment is een kleurstof die zorgt voor de kleur van de huid, het haar en de iris van het oog. Pigment beschermt de huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Wanneer u blootstaat aan UV-straling maakt de huid meer pigment aan waardoor de huid bruin kleurt. Teveel blootstelling aan UV-straling kan huidkanker veroorzaken en doet de huid sneller verouderen. Ook kan een overdosis aan UV-straling de pigmentcellen ontregelen wat zorgt voor een ophoping van pigment. Deze ophoping aan pigment ziet eruit als een donkere plek op de huid; een pigmentvlek.

Soorten pigmentvlekken

We onderscheiden verschillende soorten pigmentvlekken:

Ouderdomsvlekken
Op middelbare leeftijd ontstaan bij iedereen wel een of meerdere donkere plekjes op de huid. Deze ouderdomsvlekken ontstaan vaak op plaatsten die veel blootgesteld worden aan de zon, zoals de handruggen en het gezicht. Ouderdomsvlekken zijn bijna in alle gevallen goedaardig, het kan zich echter ontwikkelen tot huidkanker. De vlek is dan niet meer egaal van kleur maar grillig gepigmenteerd.

Zwangerschapsmasker
Zwangerschapshormonen kunnen zorgen voor overmatige aanmaak van pigment Waardoor donkere plekken in het gezicht en/of nek ontstaan. Bij vrouwen met een donkere huidskleur kunnen de vlekken juist lichter zijn dan de omliggende huid. Deze vlekken zijn onschuldig en verdwijnen vaak weer na de bevalling. Wanneer u eenmaal zwangerschapsmaker hebt gehad heeft u grote kans dat het bij een volgende zwangerschap ook weer ontstaat.

Behandeling

Pigmenten kunnen worden behandeld op de volgende manieren:

De dermatoloog kan u vertellen welke behandelmethode in uw geval geïndiceerd is

Lasertherapie

Op de polikliniek dermatologie van het Máxima MC is behandeling met verschillende lasers mogelijk in de veilige en beschermende omgeving van een topklinisch ziekenhuis.
Al sinds 1979 wordt lasertherapie toegepast voor huidaandoeningen. De afgelopen jaren heeft de lasertherapie veel ontwikkelingen doorgemaakt wat heeft geleid tot vele innovaties in laserapparatuur en behandeltechnieken. Er wordt gewerkt met vier verschillende lasers: een Pulsed Dye laser, een Gentle Yag, Alexandrite-laser en een KTP-laser. Deze lasers hebben een breed spectrum aan toepassingen voor huidaandoeningen.