Gordelroos

Gordelroos is een huidaandoening, die veroorzaakt wordt door het varicella-zoster virus. Gordelroos is meestal niet ernstig, maar wel pijnlijk. Het duurt vaak een paar weken voordat het weer over is. Bij oudere mensen kan gordelroos langer duren. Sommige mensen houden lang last van pijn op de plaats van de doorgemaakte infectie. Iedereen kan gordelroos krijgen, maar de ziekte komt vooral voor bij mensen met een lage weerstand en bij mensen boven de zestig jaar.

Gordelroos begint met een flinke pijn die brandend of stekend aanvoelt. U kunt zich ziek voelen en koorts hebben. Na een paar dagen ontstaan op de pijnlijke plek(ken) kleine blaasjes. De huid daaronder is rood en de blaasjes jeuken enorm. Na vijf tot tien dagen drogen de blaasjes uit. Er komen dan korstjes op. Als de korstjes eraf vallen kunnen er kleine littekens achterblijven. Gordelroos kan overal op het lichaam zitten, maar meestal komen de blaasjes voor op de romp of in het gezicht en altijd aan één kant van het lichaam. Gordelroos krijgt u eenmalig. Bij herhaalde aanvallen is een onderzoek naar een gestoorde afweer en verminderde weerstand belangrijk.

Oorzaak gordelroos

Gordelroos ontstaat door het varicella zoster virus. Dit is het virus dat ook de oorzaak is van waterpokken. Iemand met waterpokken maakt antistoffen aan tegen het virus. Het virus trekt zich dan terug, maar het blijft wel in het lichaam zitten. Hier kan het jarenlang zitten zonder dat u er iets van merkt. Bij sommige volwassenen wordt het virus plotseling weer actief. Bijvoorbeeld door hevige emoties, spanningen of een verminderde weerstand. Dit veroorzaakt gordelroos.

Waardoor het varicella-zoster virus geactiveerd wordt is niet helemaal zeker, maar het speelt vooral op als de weerstand laag is, bijvoorbeeld door een ziekte of door medicijnen die de immuniteit onderdrukken. De aandoening verloopt bij hen ook ernstiger. Gordelroos is besmettelijk voor mensen die nooit waterpokken hebben gehad. Zij krijgen waterpokken als ze worden besmet. Alleen wanneer u blaasjes heeft, is gordelroos besmettelijk.

Symptomen gordelroos

  • Heeft u zelf gordelroos, dan kunt u gewoon naar uw werk of naar school. Zorg er wel voor dat u geen contact met baby’s heeft. Waterpokken zijn namelijk gevaarlijk voor baby’s.
  • Heeft uw kind gordelroos, dan kan uw kind gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Waarschuwt u wel even de leiding van school of kinderdagverblijf.
  • Als iemand besmet is, dan merkt hij dat pas na tien dagen tot drie weken.

Behandeling gordelroos

Gordelroos gaat bijna altijd vanzelf weer over en bij gezonde mensen is meestal geen behandeling nodig. Voor de behandeling van gordelroos kunt u het beste naar uw huisarts of dermatoloog gaan.

In veel gevallen krijgt u een antivirusmiddel, vitamine B-complex en pijnstillers voorgeschreven. Tegen de jeuk krijgt u meestal een poeder of een zalf. Het antivirusmiddel gebruikt u altijd binnen een week na het opkomen van de eerste verschijnselen. Indien er meer tijd overheen gaat, heeft bestrijden geen zin meer. In dat geval worden pijnstillers en iets jeukverzachtends voorgeschreven. Zonder medicijnen verdwijnt de gordelroos ook na ongeveer een maand.

Wat kunt u zelf doen?

Houd er rekening mee dat er waterpokkenvirus aanwezig is in de blaasjes en blaren van gordelroos. U bent dus (enigszins) besmettelijk voor kinderen die nog geen waterpokken hebben gehad. Wees ook voorzichtig in de buurt van mensen met een verminderde weerstand, zwangeren en pasgeborenen.

Neem contact op