Littekens

Hypertrofische littekens zijn dikke, rode littekens die kunnen jeuken of zelfs pijn kunnen doen. Ze ontstaan meestal binnen enkele weken na de verwonding.

Keloïdale littekens zijn een bijzonder soort hypertrofische littekens. Terwijl gewone hypertrofische littekens beperkt blijven tot de plaats van de verwonding groeien keloïdale littekens over de grenzen van de verwonding heen. Een keloïdaal litteken kan felrood tot paars kleuren en spontaan ontstaan na iedere vorm van huidbeschadiging. Keloïd kan bij iedereen en op elke leeftijd voorkomen, maar vaker bij jonge mensen en bij mensen met een zeer lichte of juist donkere huid.

Behandeling littekens

De littekens kunnen behandeld worden met behulp van lasertherapie . Een laser werkt heel selectief: De huid wordt tijdens de laserbehandeling zeer kort blootgesteld aan een lichtpuls. U voelt dit als een korte prik, die naderhand warm aanvoelt.

Resultaat littekens

Het resultaat van de behandeling ziet u ongeveer twee maanden na de laserbehandeling.
Na één behandeling zal er doorgaans al resultaat zichtbaar zijn, maar over het algemeen zijn er meerdere behandelingen nodig. Hoeveel behandelingen nodig zijn, hangt af van welke huidaandoening behandeld wordt. Hierna volgt een aantal voorbeelden van resultaten die zijn behaald met laserbehandelingen.

Lasertherapie

Op de polikliniek dermatologie van het Máxima MC is behandeling met verschillende lasers mogelijk in de veilige en beschermende omgeving van een topklinisch ziekenhuis.
Al sinds 1979 wordt lasertherapie toegepast voor huidaandoeningen. De afgelopen jaren heeft de lasertherapie veel ontwikkelingen doorgemaakt wat heeft geleid tot vele innovaties in laserapparatuur en behandeltechnieken. Er wordt gewerkt met vier verschillende lasers: een Pulsed Dye laser, een Gentle Yag, Alexandrite-laser en een KTP-laser. Deze lasers hebben een breed spectrum aan toepassingen voor huidaandoeningen.