Vernauwde halsslagader

De belangrijkste slagaders naar het hoofd zijn de linker- en rechterhalsslagader. Samen met nog enkele andere slagaders voorzien zij de hersenen van bloed. Vernauwing van de halsslagader(s) kan leiden tot een beroerte en moet dus op tijd worden behandeld.

Symptomen

Een vernauwde halsslagader hoeft geen klachten te geven, maar kan leiden tot een TIA en zelfs een beroerte. De verschijnselen van een beroerte zijn halfzijdige verlamming, blindheid en/of spraakstoornissen.

Oorzaak

Een vernauwing in de halsslagader is het gevolg van slagaderverkalking. Hoewel niet precies bekend is waarom slagaderverkalking ontstaat, is wel duidelijk dat roken en het hebben van een hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht of een te hoog cholesterolgehalte een belangrijke rol spelen.

Onderzoek

Meestal wordt een vernauwde halsslagader pas ontdekt als er sprake is van een TIA of beroerte. De arts verricht een uitgebreid duplexonderzoek van de halsvaten. Met dit onderzoek wordt bekeken hoeveel vernauwing er in de halsslagader is opgetreden. Soms krijgt u aanvullend onderzoek, zoals een CT-scan van het hoofd of angiografie van de halsslagaders.

Operatie

In het geval van een ernstige vernauwing in combinatie met een TIA of beroerte komt u in aanmerking voor een operatie. Via een snede aan de zijkant van de hals zoekt de chirurg uw slagader op. Deze wordt vervolgens afgeklemd en schoongemaakt. De chirurg verwijdert de binnenste laag van de vaatwand. Daarna dicht hij de halsslagader weer. Om te voorkomen dat de slagader ter plaatse van de hechtingen vernauwd raakt, wordt soms gebruik gemaakt van een reepje kunststof of van een deel van de ader. Deze ader wordt uit uw been gehaald. Meestal bent u tijdens de operatie ter controle aangesloten op een EEG. Dit is een apparaat waarmee de elektrische activiteit van de hersenen gemeten wordt.

Dotterbehandeling

In sommige gevallen is het mogelijk om een dotterbehandeling te ondergaan. Met een dotterbehandeling worden vernauwingen van bloedvaten opgerekt. Hiervoor gebruikt men een dotterkatheter. Dit is een dun slangetje (katheter) met aan het uiteinde een ballonnetje, dat (meestal) via de liesslagader wordt ingebracht. Zodra de dotterkatheter op de juiste plaats ligt van de vernauwing in het bloedvat, wordt het ballonnetje opgeblazen. Het opblazen van het ballonnetje kan een drukkend gevoel geven, dat geleidelijk weer verdwijnt.  Na de dotterbehandeling kan het bloed weer beter doorstromen. Voor deze behandeling wordt u twee dagen opgenomen in het ziekenhuis.