Spataderen

Spataderen zijn uitgezette, kronkelige en onder de huid gelegen aderen. Spataderproblemen komen vooral voor in de benen.

Symptomen spataderen

Vaak zijn er geen klachten, maar worden spataderen als storend of lelijk ervaren. In sommige gevallen is er sprake van jeuk, huiduitslag, bruine vlekken, pijn, een onrustig gevoel of kramp in het onderbeen. In het ergste geval ontstaat er een open been: een huidzweer die niet wil genezen.

Oorzaak spataderen

Het bloed moet in de benen van de tenen via de aderen naar het hart (en weer terug) kunnen stromen. Om te voorkomen dat het bloed naar beneden zakt, bevinden zich kleppen in deze aderen. De kleppen kunnen gaan lekken. Het probleem komt meestal voor in de oppervlakkige ader, die vrij dicht onder de huid loopt. Oorzaak van het lekken is bijvoorbeeld een te hoge druk op de kleppen, omdat het bloedvat wijder wordt of omdat de kleppen zwak zijn aangelegd. Het is een vicieuze cirkel: als de kleppen lekken, wordt de druk in de ader groter. Hoe groter de druk, des te wijder het bloedvat. Daardoor bezwijken er steeds meer kleppen. Na verloop van tijd zijn de gevolgen zichtbaar als spataderen.

Erfelijke aanleg, zwangerschap, veel staan tijdens het werk of trombose in het verleden hebben effect op het lekken van de kleppen.

Onderzoek spataderen

De arts bekijkt de spataderen tijdens een lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek omvat in principe een duplexonderzoek (een combinatie van echografie en het doppleronderzoek) en soms een MRI-scan of CT-scan.

Behandeling spataderen

De behandeling kan variëren van het wegspuiten van de spataderen tot een operatie. Het wegspuiten gebeurt door een dermatoloog, de operatieve methode door een vaatchirurg. De chirurg kiest voor de Mullerbehandeling of VNUS Closure-behandeling. Bij eerstgenoemde worden spataderen onder lokale verdoving met kleine haaknaaldjes verwijderd. De VNUS Closure-behandeling bestaat uit het sluiten van de zieke ader.

Beide operaties vinden poliklinisch plaats. U hoeft dus niet te worden opgenomen in Máxima MC.

Spataderspreekuur

Bij het spataderspreekuur werken vaatchirurgen en dermatologen samen voor een optimale behandeling van spataderen. Zij worden daarbij ondersteund door een radioloog en vaatlaborant. Dankzij deze samenwerking kunnen wij u zo snel mogelijk helpen en zorg op maat leveren. Het spataderspreekuur is te vinden in Máxima MC, locatie Eindhoven.