17 oktober 2024

Overgebleven medicijnen brengt u terug naar uw apotheek

Vanaf 18 oktober tot 15 november doet Máxima MC mee aan de #RikOnTour-campagne. Tijdens deze campagne vragen we extra aandacht voor het terugbrengen van overgebleven medicijnen naar uw apotheek. Heeft u medicijnen over? Breng ze dan terug. Zo houden we samen ons water schoon en gezond.

Waarom is het belangrijk om medicijnen terug te brengen?

Jaarlijks komt er minstens 190.000 kilo aan medicijnresten in het oppervlaktewater terecht. Dat gebeurt via toiletbezoek maar ook doordat overtollige medicatie door de gootsteen of het toilet wordt gespoeld. Hierdoor verslechtert het waterleven en wordt het zuiveren van het drinkwater steeds lastiger. Daarom vragen wij u overgebleven medicijnen terug te brengen naar de apotheek (of de milieustraat).

Hoe brengt u overgebleven medicijnen terug?

Onze apotheken De Run (locatie Veldhoven) en De Karpen (locatie Eindhoven) hebben beide een inleverbox voor overgebleven medicijnen. In deze box kunt u uw overgebleven medicijnen stoppen.

Tips voor het inleveren van medicijnen:

  • Dit brengt u terug: Al uw overgebleven medicijnen, zoals doordrukstrips, zalftubes en medicatieflesjes. Let op: naalden kunt u niet inleveren.
  • Privacy beschermen: Verwijder de sticker met uw gegevens op de verpakking.
  • Niet doorspoelen: Spoel medicijnen nooit door de wc of gootsteen. Ook medicatieflesjes spoelt u niet om voordat u ze inlevert. Het omspoelen van de flesjes is schadelijk voor ons water.

#RikOnTour-campagne: Rik & de interactieve unit

Rik (een vrolijke gele capsule) vraagt tijdens de #RikOnTour-campagne extra aandacht voor het terugbrengen van overgebleven medicijnen. Van 1 november tot 15 november komt Rik met zijn eigen interactieve unit naar Máxima MC (locatie Eindhoven). Rik laat dan zien waarom het terugbrengen van overgebleven medicijnen zo belangrijk is voor ons water. Ook na de campagne kunt u uiteraard uw overgebleven medicatie bij onze apotheken blijven inleveren.

Máxima MC werkt samen aan duurzaamheid

De campagne is ontwikkeld door het Brabants Netwerk Medicijnresten uit Water en wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Eindhoven, Waterschap De Dommel, Stroomz, Apothekersvereniging CaZo, Catharina Ziekenhuis en Máxima MC.

Máxima MC draagt dagelijks bij aan het gezonder maken én houden van mensen. Dat betekent ook dat we hard werken aan het verduurzamen van het ziekenhuis. Dit doen we bijvoorbeeld door duurzame technieken in te zetten in het ziekenhuis, die ervoor zorgen dat we veel energie besparen. Maar ook stimuleren we initiatieven zoals ‘gezond en duurzaam eten’, de ‘Groene OK’ en nu ook de #brengonsterug-campagne. Zo zijn we samen op weg naar een steeds duurzamer ziekenhuis.

Doe mee en breng uw overgebleven medicijnen terug! Samen houden we ons water schoon en gezond. Heeft u vragen? Neem dan contact op met uw apotheek.