Speekselklierontsteking

De speekselklieren zorgen voor de productie van speeksel, dat nodig is bij de spijsvertering. Naast de talloze kleine speekselklieren onder de slijmvliezen in de mond zijn er drie grote speekselklieren: voor het oor, onder de kaakhoek en onder de tong. Deze klieren kunnen ontstoken raken.

Een ontsteking in een speekselklier kan acuut ontstaan of chronisch van aard zijn.

Symptomen

Klachten die bij een speekselklierontsteking ontstaan, zijn: zwelling, pijn en een droge mond.

Oorzaak

Meestal is een infectie de oorzaak van een speekselklierontsteking. Bij kinderen gaat het vaak om het bofvirus. Bij ouderen is verzwakking, uitdroging, slechte voeding en/of een gebrekkige mondhygiëne meestal de oorzaak. Daarnaast kunnen tuberculose, syfilis, schimmelinfecties, bestraling en allergieën zo’n ontsteking teweegbrengen. Obstructie, bijvoorbeeld door speekselstenen, kan een chronische speekselklierontsteking veroorzaken.

Onderzoek

Bij een speekselklierontsteking wordt in de meeste gevallen eerst een echo gemaakt. Daarnaast is het soms mogelijk om met een dun naaldje wat cellen uit de zwelling af te nemen voor microscopisch onderzoek.

Behandeling

De behandelmethode is afhankelijk van de oorzaak. Als een bacteriële infectie de speekselklierontsteking veroorzaakt, is een antibioticakuur nodig. Bij een chronisch of steeds terugkerende ontsteking kan de arts de ontstoken klier operatief verwijderen.

Zowel de KNO-arts als de kaakchirurg is betrokken bij de behandeling van speekselklierontstekingen. Waar nodig roepen zij elkaars hulp in; het maakt dus niet uit naar welke polikliniek u wordt verwezen.