10 september 2024

Hartfalen@home: thuisbehandeling voor hartfalen van start

Sinds 1 september 2024 is Máxima MC in samenwerking met thuiszorgorganisatie ZuidZorg gestart met Hartfalen@home. Dit is een medische behandeling voor patiënten met acuut hartfalen die thuis plaatsvindt, in plaats van in het ziekenhuis. De cardiologen in het ziekenhuis werken intensief samen met verpleegkundigen van ZuidZorg om deze zorg mogelijk te maken.  

Jaarlijks worden in Nederland circa 30.000 patiënten voor gemiddeld 7 dagen in een ziekenhuis opgenomen wegens hartfalen. Tijdens een ziekenhuisopname is de kans op het oplopen van een complicatie verhoogd. Denk hierbij aan een infectie, delirium (acute verwardheid), ondervoeding, bijwerking van medicatie of een valincident. “Een thuisopname verlaagt het risico op het optreden van bovengenoemde complicaties. Daarnaast heeft de patiënt meer vrijheid in zijn of haar eigen omgeving”, aldus cardioloog Ruud Spee.

Samenwerking met ZuidZorg

Om Hartfalen@home mogelijk te maken, werken we samen met het VTT-team (Verpleegtechnisch team) van ZuidZorg. De thuisbehandeling wordt opgestart in het ziekenhuis door het aansluiten van een infuuspomp waarmee diuretica (vochtafdrijvende medicatie) via het infuus wordt gegeven. Patiënten krijgen vervolgens dagelijks bezoek van een Hartfalen@home verpleegkundige uit het VTT-Team. Zij hebben inmiddels extra scholingen gevolgd in Máxima MC om deze zorg thuis uit te kunnen voeren. De Hartfalen@home verpleegkundige beoordeelt dagelijks hoe het met de patiënt gaat, neemt bloed af en sluit zo nodig medicatie aan. Er vindt dagelijks overleg plaats tussen de Hartfalen@home verpleegkundige en de cardioloog over het vervolg van de behandeling. In wekelijkse MDO’s sluit ook een verpleegkundig specialist aan.

Herstellen in de eigen omgeving

Het doel van Hartfalen@home is om sneller herstel na acuut hartfalen mogelijk te maken, in de eigen omgeving van de patiënt. De verwachting is dat ongeveer een derde van de patiënten met hartfalen de behandeling volledig thuis kan ontvangen. Voor Máxima MC zijn dit jaarlijks ongeveer 100 patiënten. Zo blijft het ziekenhuis toegankelijk voor de hoogcomplexe zorg en kan de patiënt thuis sneller herstellen doordat hij of zij de dagelijkse bezigheden kan voortzetten.

Zo krijgt iedere patiënt de juiste zorg op de juiste plek en zetten we samen een belangrijke stap in de richting van patiëntgerichte en toekomstbestendige zorg.

Wanneer Hartfalen@home na evaluatie een succes blijkt, is het voornemen om deze nieuwe manier van zorgverlening breder in te zetten in de regio. Máxima MC en ZuidZorg hebben mede namens het Catharina Ziekenhuis, het Anna Ziekenhuis, huisartsenzorggroepen PoZoB en Stroomz en het RZCC een aanvraag ingediend voor transformatiegelden om dit initiatief verder te brengen in de regio en uit te breiden naar andere ziektebeelden die hiervoor mogelijk in aanmerking komen.