25 januari 2024

Hartverwarmende zorg dichtbij met thuismonitoring

Zorg dichtbij met thuismonitoring

De e-nurses van het monitoringscentrum van Máxima MC hebben hun nieuwe werkplek in Veldhoven in gebruik genomen. Een feestelijke mijlpaal!
V.l.n.r.: afdelingshoofd Mark Seesink, manager Vivian Verberne, e-nurse Sanne van Poppel, projectleider Ilse Klerk, e-nurse Loes Jacobs en cardioloog Luc Theunissen

‘De toekomst is nu’ – onder dat motto brengt Máxima MC de zorg van morgen nu al in de praktijk. Onze uitgangspunten: ‘zelf waar mogelijk, thuis waar mogelijk, digitaal waar mogelijk’. Thuismonitoring is hier een goed voorbeeld van. Daar hebben we al meer dan tien jaar ervaring mee. Het afgelopen jaar hebben we onze opgedane kennis en kunde bij elkaar gebracht in een centraal monitoringscentrum. Onze e-nurses monitoren vanaf die centrale plek patiënten met hartfalen, COPD en zwangerschapsdiabetes. En volgende behandeltrajecten staan al klaar.

Hartfalen en COPD zijn blijvende aandoeningen die leiden tot een vermoeid gevoel, waardoor inspanning lastiger wordt. Bij zwangerschapsdiabetes is het zowel voor de moeder als het ongeboren kind goed om de bloedglucosewaarden zo stabiel mogelijk te houden, Voor deze kwetsbare patiënten is het vaak een grote fysieke belasting om voor allerlei controles naar het ziekenhuis te komen. Voor hen is thuismonitoring een uitkomst.

Meer regie voor de patiënt

Bij thuismonitoring voert de patiënt zelf dagelijks metingen uit zoals bloeddruk, saturatie, gewicht, temperatuur, beweegactiviteit en hartslag en beantwoordt vragen over mogelijke klachten via het veilige platform van Luscii. In Máxima MC beoordeelt de e-nurse (een hoogopgeleide verpleegkundige) deze data en bespreekt iedere patiënt dagelijks met een longarts en een cardioloog tijdens een multidisciplinair overleg (MDO). Als het nodig is, heeft de verpleegkundige telefonisch contact met de patiënt.

Iedere verslechtering is meteen te zien en niet pas, zoals voorheen, tijdens een periodieke controle in het ziekenhuis. Zo kan er snel ingegrepen worden door bijvoorbeeld een aanpassing in de medicatie. De patiënt is zelf ook veel meer betrokken bij zijn of haar ziekteverloop. Zo helpt het monitoringscentrum patiënten om meer regie te pakken op hun aandoening.

Hartverwarmend

Niet alleen de fysieke meetwaarden van de patiënt worden bekeken: ook de tevredenheid van de patiënt met deze nieuwe manier van zorg verlenen wordt regelmatig getoetst. De begeleider van een deelnemer lichtte zijn maximale score (30 punten) toe met deze hartverwarmende woorden: “Door mee te doen met deze zorg op afstand, heb ik rust gekregen. Mijn moeder – en ik, als haar zoon en begeleider – hoef nu minder vaak middenin de nacht naar het ziekenhuis. Dat was nodig omdat ze vocht vasthield en kortademig werd. Nu zie ik de problemen op tijd aankomen en kan ik zelf wat doen of aan de bel trekken. Had ik maar jaren eerder meegedaan, dat had mij grote trauma’s bespaard.” Daar doen we het voor.