26 september 2024

Nieuwe sensortechnologie vermindert heropnames bij hartfalen

Cyrille Herkert

Met haar promotieonderzoek biedt Cyrille Herkert, promovenda en cardioloog in opleiding, nieuwe inzichten die kunnen helpen om de zorg voor hartfalenpatiënten te verbeteren met behulp van technologie en telemonitoring. Dr. Herkert is hoopvol voor de toekomst: “We zijn nieuwe technologieën op het spoor die het in de toekomst misschien mogelijk maken om patiënten met hartfalen thuis beter te kunnen monitoren.” Hartfalen is een chronische aandoening waarbij het hart moeite heeft om bloed rond te pompen, wat een grote impact heeft op het leven van patiënten.

Telemonitoring: zorg op afstand

Een belangrijk onderdeel van het onderzoek dat zij verrichtte in Máxima MC en aan de TU Eindhoven richtte zich op telemonitoring: een manier om patiënten met hartfalen op afstand in de gaten te houden. Hierbij meten patiënten thuis hun vitale waarden, zoals bloeddruk, hartslag en gewicht, die vervolgens digitaal naar het ziekenhuis worden gestuurd. Op basis van deze gegevens kunnen zorgverleners tijdig ingrijpen en zo ziekenhuisopnames voorkomen. Deze aanpak geeft patiënten meer controle over hun eigen gezondheid en vermindert de noodzaak voor frequente ziekenhuisbezoeken.Promotiecommissie met als vijfde van links (met de rode koker) dr. Cyrille Herkert
Promotiecommissie met als vijfde van links (met de rode koker) dr. Cyrille Herkert

Nieuwe sensortechnologie voor hartfalen

Naast onderzoek naar de effecten van telemonitoring bij patiënten met hartfalen, onderzoekt het proefschrift ook nieuwe sensortechnologie die helpt bij het vroegtijdig opsporen van verslechteringen bij hartfalen. Commercieel verkrijgbare draagbare apparaten, zoals smartwatches en activity trackers, blijken nuttig voor gezonde mensen. Uit het onderzoek van Herkert bleek dat ze minder betrouwbaar meten bij hartpatiënten. Dit toont aan dat er nog verbetering nodig is in de technologie voordat deze breed ingezet kan worden voor medische doeleinden zoals het thuis monitoren van patiënten.

Een van de meest veelbelovende technologieën is de zogenaamde kinocardiograaf. Dit apparaat gebruikt sensoren op de borst en onderrug om de trillingen van het hart te meten en veranderingen in de hartactiviteit op te sporen.

Uit het onderzoek blijkt dat deze technologie goed in staat is om veranderingen in de hartfunctie te detecteren, zelfs bij milde inspanningen. Ook blijkt de technologie verschillen in de mate van vocht vasthouden te kunnen meten bij hartfalenpatiënten. Dit betekent dat het apparaat mogelijk kan helpen om verslechteringen van hartfalen vroegtijdig te signaleren, zodat zorgverleners eerder kunnen ingrijpen en ernstige complicaties kunnen voorkomen.

Wat betekent dit voor patiënten?

Dankzij deze technologische innovaties kunnen patiënten met hartfalen in de toekomst mogelijk thuis beter gemonitord worden zonder dat ze telkens naar het ziekenhuis hoeven. Deze technologie kan bijdragen aan minder heropnames en een hogere kwaliteit van leven voor patiënten. Voor zorgverleners biedt het de mogelijkheid om patiënten nauwkeuriger en efficiënter te behandelen, met minder belasting voor zowel de patiënt als de zorg.

Ons ziekenhuis blijft zich inzetten voor innovatieve oplossingen om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. Met dit onderzoek zetten we een belangrijke stap naar de toekomst van gepersonaliseerde, digitale zorg voor hartpatiënten.