English

Voorbereiding kinderen

Ter voorbereiding op de opname van uw kind zijn er zijn veel boeken te vinden over het ziekenhuis. Hieronder een aantal suggesties:

 

Voor kinderen vanaf 2 jaar:

 • Nijntje in het ziekenhuis    
  Dick Bruna, uitgeverij Mercis. ISBN 9789073991873. Nijntje moet haar amandelen laten knippen.
 

Voor kinderen vanaf 4 jaar:

 • IJs voor Matthijs (over amandelen knippen)
  Christine Kliphuis, serie De Ziekenboeg, uitgeverij Sjaloom, ISBN 9789062492060.
 • Een bed op wieltjes   
  Vivian den Hollander, uitgeverij Unieboek.
  ISBN 9789026987847.
  Voorleesprentenboek over Marije en haar buurjongetje Bart. Als Bart zijn been breekt moet hij met de ziekenwagen naar het ziekenhuis. Marije moet later zelf ook naar het ziekenhuis, om haar amandelen te laten knippen. Hun klasgenoten hebben ook wel eens met het ziekenhuis te maken gehad.
 • Lucas en de slaapdokter   
  Stefan Boonen en Brigitte Vangehuchten, uitgeverij Clavis. ISBN 9789068229684. Speels, kleurrijk prentenboek met een informatief tintje dat een kind voorbereidt op een ziekenhuisopname (geeft ook uitleg over narcose).
 • De operatie van kleine olifant
  José Boone, uitgeverij De Toorts. ISBN 9789060207468. Dit boek gaat niet in op de soort operatie, maar op wat het kind ziet, voelt, hoort en ruikt als het moet worden geopereerd. Met diverse spelletjes: de kinderen kunnen knippen, plakken, tekenen en kleuren. Het boek en de instructies bij de spelletjes kunnen aan kinderen worden voorgelezen. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen alles zelf lezen.
 

Voor kinderen vanaf 8 jaar:

 • Naar het ziekenhuis  
  Silvie Vanhoucke, uitgeverij De Eenhoorn. ISBN 9789058380739. Als je meer weet over het ziekenhuis, ben je al heel wat minder bang om er naar toe te gaan! Dit boek biedt een speels antwoord op vragen die kinderen zich stellen bij een opname.
 • Ziekenhuis survivalgids. Wegwijs in de wereld van de witte jassen
  Yvonne Prins, uitgeverij Scriptum. ISBN 9789055945818. Of je nu naar het ziekenhuis moet voor een poliklinische afspraak of voor een langer verblijf, deze survivalgids biedt volop informatie over de wereld waar de witte jassen het voor het zeggen hebben.
 

Voor ouders:

 • Als je kind naar het ziekenhuis moet
  José Sagasser i.s.m. de stichting Kind en Ziekenhuis, uitgeverij MOM-Unieboek. ISBN 9789026927607. Als je kind naar het ziekenhuis moet, krijg je als ouder te maken met veel praktische zaken en emotionele vragen van jezelf en je kind. José Sagasser geeft antwoord op deze vagen en biedt tips en adviezen om de ziekenhuiservaring zo soepel mogelijk te laten verlopen voor ouder en kind.
 • Meer informatie en adviezen over de voorbereiding, opname en nazorg van uw kind vindt u op de internetsite van de stichting Kind en Ziekenhuis: www.kindenziekenhuis.nl.
 • Kijk ook eens op www.jadokterneedokter.nl, voor meer informatie over de rechten en plichten van de jonge patiënt.
E-mail de webmaster

Meer MMC websites: