English

Maxima Medisch Centrum Over MMC Nieuwsoverzicht Behandeling bij beroerte in MMC sneller dan landelijke richtlijn

Behandeling bij beroerte in MMC sneller dan landelijke richtlijn

21 juli 2016

Elk jaar krijgen 45.000 mensen een beroerte. Het is van groot belang om de behandeling zo snel mogelijk te starten om hersenbeschadiging zoveel mogelijk te beperken en om invaliditeit te voorkomen. Máxima Medisch Centrum (MMC) behandelt een beroerte gemiddeld binnen 27 minuten na binnenkomst van de patiënt. Dat is ruim binnen de landelijke richtlijn van 45 minuten.

 


Bij een beroerte is een bloedvat afgesloten door een bloedpropje. Hoe eerder dit bloedvat geopend wordt, hoe beter dit is voor het herstel van de patiënt. Om een bloedvat te openen moet zo snel mogelijk een infuus met sterke bloedverdunners worden aangesloten. Dit heet een trombolyse behandeling. In MMC is het medisch team én de juiste apparatuur gemiddeld binnen 27 minuten beschikbaar om deze behandeling uit te voeren.

 

Mechanische verwijdering
Daarnaast is bij 10 tot 20% van de patiënten op de CT-scan via contrastvloeistof een bloedpropje zichtbaar dat een groot bloedvat afsluit. Wanneer dit gezien wordt komt de patiënt in aanmerking voor een mechanische verwijdering van het stolsel. Deze behandeling heet IAT (intra-arteriële trombectomie). Hierbij wordt het afgesloten hersenbloedvat via de lies benaderd. Dit gebeurt via een katheter met een verwijderbare stent waarmee het bloedpropje onder vacuüm wordt verwijderd.

E-mail de webmaster

Meer MMC websites: